Voorbespreking

Voorbespreking, als het einde in zicht is

Omgaan met het idee dat je leven binnenkort zal eindigen valt niet mee. Afscheid nemen is moeilijk. Uiteenlopende emoties duikelen over elkaar heen. Verhoudingen met dierbaren kunnen wringen. En wat is er ná de dood?

Als je weet dat je nog maar kort te leven hebt of dat er euthanasie gepland is, kan het rust geven om van tevoren je eigen uitvaart te bespreken. Het kan fijn zijn als je over veel zaken rondom je levenseinde met elkaar in gesprek gaat en van elkaar weet wat je graag hebt, of juist liever niet. Dat kunnen allerlei praktische afspraken of zakelijke regelingen zijn, maar ook persoonlijke dingen die je anders niet zo vlug gevraagd of gezegd zou hebben. Maak gerust een afspraak met mij om dit in alle rust samen te bespreken en te kijken of ik de persoon ben die samen met uw nabestaanden uw afscheid begeleidt als het zover is.

Vanuit zowel mijn persoonlijke ervaring uit mijn familie als jarenlang professionele ervaring ken ik het traject van euthanasie zeer goed. Ik weet precies hoe het in zijn werk gaat en de stappen die vooraf te nemen zijn. Als u vooraf dit met mij wilt bespreken bel gerust. Als u zelf juist niet hierover wilt spreken maar uw dierbaren in uw nabije omgeving wel is dat natuurlijk ook een mogelijkheid.

Bij een geplande euthanasie kunnen er juist vooraf al zaken vastgelegd worden waardoor er in de periode na het overlijden meer rust is. Denk aan een persoonlijke kist, mand of opbaarplank die al besteld is. Een locatie of rouwkamer die al gereserveerd is, een kaart die met elkaar al is samengesteld, adressenbestand dat klaar staat etc..